Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Resepi , Hiasan & fesyen >> resepi : bubur jagung yang powerr..camner nak buat
(Pengendali : LangBuana, Harsha )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : resepi : bubur jagung yang powerr..camner nak buat
aneesa

1 . Dihantar pada 29hb Sep 2004 12.37:26 tghari   [Edit]

nak tanya korang ni...kita ni tak pernah lagi buat bubur jagung...heheh
bubur kacang,bubur pulut itam,serawa pisang/ubi tu selalu ler buat.

Adakah bubur jagung ni kalau nak buat proses dan resepi dia camtu gak?

Bukanper,bebaru ni mak mertua ada kirimkan jagung....banyak lak tu,tak terebus lak nak makan..jadi rasa nak gak try bubur jagung...

saper yang tau ,kasi ler resepi yang powerr ekkk...mekasihhhh

IP : 210.186.16.124

rusila69

2 . Dihantar pada 29hb Sep 2004 12.45:35 tghari   [Edit]
Aneesa,
bubur jagung le kegemaran akakkkk....!!! dapat lak jagung madu tuh..pergh...!! tak tau ler resepi orang lain, tapi bagi akak, simple jerr...

1. jagung - agak-agak...
2. gula pasir skit - agak-agak
3. gula merah - lebihkan dari gula pasir
4. daun pandan - agak-agak
5. sagu mata ikan yang besar tu....
6. santan kelapa - agak-gak

Pertama sekali, sagu mata ikan tadi rebus dulu hingga masak. Pas tuh biarkan...sebab sagu mata ikan yang besar ni...lama nak tunggu dia masak jadi jernih...separuh hari...tapi kalo akak nak cepat, akak masak yang kecik tu jerr..cepat skit...

Bahan2 yang lain tu...lebur je sekali dalam piuk....tunggu le hingga mendidih...pada akak, akak suka kalo jagung tu hanya 1/2 masak jerrr...sedapp...last sekali baru masukkan sagu mata ikan tadi...sedia untuk dimakan...nyum..nyum...

IP : 219.93.48.77

hanieliza

3 . Dihantar pada 29hb Sep 2004 12.55:32 tghari   [Edit]
aneesa..
kalu jagung tu banyak benor..
anto jer rumah kak liza ni...

sebenornya..jagung ni boleh dibuat..

nasi jagung..
cucur jagung..
bubur jagung..

kalau dah tak larat nak makan..
selepas kikis jagung tu ..kukuskan..pastu buat macam jagung dalam cawan..cup-corn tu..
hanya campurkan sikit garam + gula + majerin sikit + susu cair..
siap..


IP : 219.93.197.142

aneesa

4 . Dihantar pada 29hb Sep 2004 1.02:28 tghari   [Edit]
akak rusila
wahhh...suka ekk ngan bubur jagung..sian lak dok jauh...
kalu dekat kang,boleh ler g antar lepas cuba resepi akak ni
sagu mata ikan tu camner ekk?
takpelah..saya buat guna sagu biasa jelah...sebab stok sagu tu memang dah ada kat rumah...
wahhh sedap ni...nak kena buat ni petang karang...sekarang tak boleh lagi..baru sudah makan nasi
mekasihh akak..nah bunger

kak liza
hehehe..tulah pasal..kalu dekat ngan rumah dah lame saya bagi kat akak sikit.Lagipun jagung ni besar2 akak..mak mertua ada ladang jagung...memang ulas dia pun bebesar dan teratur...
quote:
kalau dah tak larat nak makan..
selepas kikis jagung tu ..kukuskan..pastu buat macam jagung dalam cawan..cup-corn tu..
hanya campurkan sikit garam + gula + majerin sikit + susu cair..
siap..


ha`ah lah kan..boleh gak try buat ni...
mekasih bebanyak kak liza...memang jagung yg ada tu banyak tul..boleh buat itu ini lah kiranya

IP : 210.186.16.124

hanieliza

5 . Dihantar pada 29hb Sep 2004 3.28:20 ptg   [Edit]
aneesa
lupa nak tulis tadik..
kalau rasa dah jemu..asik2 makan jagung jer..

jagung tu boleh dikikis kasar-kasar dan simpan ditempat beku [frozenkan]..
bila nak masak..defrostkan dan buatlah saperti biasa..

atau boleh serve kukus jagung tu makan ngan daging steak atau chicken chop...
ala-ala barat gitu..ganti nasik..
tutup lampu..pastu siap nyalakan candle cantik2 ..
so nampak romantik kan..
sapa pun tak tahu jagung punyal hal..dapat candlelight dinner lagik...

IP : 219.93.197.142

shaliana

6 . Dihantar pada 29hb Sep 2004 3.37:42 ptg   [Edit]
kak lieza ni...kelakor laaa....

IP : 219.95.24.71

rusila69

7 . Dihantar pada 29hb Sep 2004 3.50:59 ptg   [Edit]
hanielieza,Aneesa,
jagung tu...kalo buat jemput2 pun sedapp...cecah dengan sambal goreng atau cili sosss....nyum..nyum...sedapnyerr...ni yang nak gi carik jagung petang ni...

IP : 219.93.48.77

just4fun

8 . Dihantar pada 29hb Sep 2004 3.55:05 ptg   [Edit]

baru minggu lepas buat bubur jagung...guna jagung dlm tin je...abis licin seperiuk...
rupa2nya jagung tu mak aku nak buat puding...

IP : 219.95.194.197

nurafieza

9 . Dihantar pada 29hb Sep 2004 4.51:02 ptg   [Edit]
Aneesa....

Kalau nak buat bubur jagung...bahan biasalah

Jagung
Santan/susu cair/keduanya
Sagu
Daun Pandan
Gula merah
Gula pasir
Secubit garam (ini selalu diabaikan)

Secubit garam memang boleh beri result yg ketara....nanti rasa lemak jer bubur tu...jangan letak banyak lak..

bila nak rebus tu...jagung ambil masa untuk masak...jadi rebus dengan santan cair....bila dah mendidih baru masukkan patinya...kalau tak takut masak lama2 nanti naik minyak..atau naik kepala (kata orang tua)

IP : 219.94.60.153

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "