Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan >> cantik : kawin pakai cermin mata atau contact...
(Pengendali : lini, piqah )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : cantik : kawin pakai cermin mata atau contact...
akak78

1 . Dihantar pada 03hb Jan 2003 08.28:20 pagi   [Edit]
hai...apa pendapat kwn2 semua masa kawen ...pakai cermin mata atau tak...? nih yg memang rabun lah...mana cantik..pakai spek atau tak pakai..tapi tak nampak ore ..atau pakai contact lence...
ehh kalau nak buat contact mahal tak? bleh tak kita pakai beli yg jual tu..tanpa cek mata kita...atau camana?

p/s ..akak nih rabun kiri dlm 300 kanan dalam 150 lebih...tapi tak nampaklah...ehehhe ...jawab yek..terima kasih..

IP : 210.186.172.58

a.m.o.i

2 . Dihantar pada 03hb Jan 2003 08.31:53 pagi   [Edit]
akak78 nih waswa ke..???

selalunyer kalau orang kawen sure pakai CL punya....
nanti pakai cermin mata tak nampak mekup...

IP : 219.92.81.252

wienury

3 . Dihantar pada 03hb Jan 2003 08.55:07 pagi   [Edit]
akak pakai ler Cl..baru nampak seri sikit,tp kalo x biasa kang x selesa lak..so akak kenalah biasakan dulu..nak senang beli jer yg disposal nyer..yg sebulan tue..harga x mahal sangat baper puluh jer..tp nie yg biasa2 je lah..kalo nak yg ader colour mahal sikit arr..

x payah check mata..cakap je berapa power kita,tp kalo akak 1st time baru nak cuba eloklah check dulu dan akan diajar cara2 nak pakai dan penjagaan CL..

so...camner?hehehe..kalo pakai colour amik yg sedondon dgn warna baju sanding..hehehe..biar seri tue naik..

IP : 161.142.100.81

gee

4 . Dihantar pada 03hb Jan 2003 12.30:31 tghari   [Edit]
saya pun rabun gak .. masa kawin bukak spec kejap ..mmg la tak nampak org .. lagi best sebab tengah suspen .. tengok org ramai sgt, bila org dtg merenjis je baru nampak muka memasing .. hubby terpaksa la pimpin tangan masa jalan sbb takut lak jatuh ke terlanggar sesiapa ke ... maklum la tak berapa nampak .. selesai je majlis baru la pakai balik spec tu .. ehmm sampai skrg pakai spec lagi .. hubby tak kasi pakai contact lens ... die lebih suka tengok isterinya pakai spec .... kerana jatuh cinta dulu pun mmg pakai spec gak ...
bukan apa kalau pakai spec nanti .. masa ambik gambar tu yg tak cantik .. cahaya terbias disebabkan spec tu.

IP : 61.6.38.132

akak78

5 . Dihantar pada 03hb Jan 2003 1.43:47 tghari   [Edit]
hai kwn kwn semua.
...terima kasih atas respon...

wienury -- tq atas cadangan ..oo kita bleh beli kat kedai terus ek..heh manalah akak tau heh ..tak mahal tak pe...bleh pi survey...

a.m.o.i -- akak bukan wawas..

IP : 210.186.172.25

najia

6 . Dihantar pada 04hb Jan 2003 00.39:23   [Edit]
akak.... kalu org pakai spek, tetiba ari kawen dia tak pakai spek, mmg berubah sket la wajahnya..... nak2 disolek tang mata, pergh... sure cun la.... betul..... ehehhehe.... selamat berumah tangga....

IP : 210.195.90.198

ArWEeNa

7 . Dihantar pada 04hb Jan 2003 09.29:53 pagi   [Edit]
hai akak78

better pakai contact lens...harga pun tak mahal..
cuba beli yg disposal punyer..
saya rekemenken jenama sequence(lebih kurang camnila bunyinya)sebab saya dah 2 tahun memakainyer...
harga bagi sepasang contact lens ialah rm20 tapi selalunya kedai akan jual utk 1 or 1/2 year supply , lebih kurang rm 240 or rm120 .tapi ader juga kedai yg jual sepasang2.
kalau nak yg kaler dan ader power pun dah ader sekarang nie..
harga yg pernah saya tanya lebih kurang rm70 dan bleh dipakai selama 2 bulan....
sebelum decide nak pakai contact lens, better akak pegi check dulu mata sebab power utk cermin mata dan contact lens tak sama sebenarnya..tapi mungkin tak jauh perbezaannya...lagi satu ...diorg akan ajar akak cara2 nak pakai..penjagaannya dan yg seumpama dengannya...
akak punyer power lebih kurang sama dengan saya..so apa kata try la jenama yg saya suggest tadi..jgn risau....kalau pandai jaga, pakai kontek lens nie lebih selesa dan memudahkan urusan seharian. lagi satu ,pasti mengubah penampilan akak masa atas pelamin tu nanti...selamat mencuba!!

IP : 161.142.225.173

ikang

8 . Dihantar pada 04hb Jan 2003 10.00:46 pagi   [Edit]
camnie .....kalau mata tuh nampak sepek aku rasa better pakai spek....tapi kalau mata tu nampak ok pakai ler contacts lens.....nampak menarik sikit......

IP : 161.142.100.81

internaut

9 . Dihantar pada 04hb Jan 2003 12.08:21 tghari   [Edit]
kalau akak nak pakai spec pun
biarlah yang frameless
sure cantek mengalahkan betty
heheheee

IP : 202.188.205.238

akak78

10 . Dihantar pada 04hb Jan 2003 1.29:41 tghari   [Edit]
hai kwn kwn semua..

terima kasih semua..akak kalau bleh nak pakai Cl tu masa kwen je..hehe sbb kalu masa lain nak pakai spek je..takut org tak kenal pulak sbb dah sellau pakai spek...heh ...terimas segalanyaaa

* Mesej ini telah diedit oleh akak78 pada 04hb Jan 2003 1.31:20 tghari

IP : 203.106.196.242

kak_em

11 . Dihantar pada 04hb Jan 2003 5.35:09 ptg   [Edit]
akak78 dan semua

nak pakai CL ataupun spec pastikan dapat pemeriksaan pakar penglihatan iaitu OPTOMETRIS bukannya optician! Optometris adalah mereka yang layak memberi preskripsi tentang kerabunan mata. Biasanya optometris di malaysia adalah graduan UKM yang mana mereka belajar tentang mata dengan detail bukan sekadar pandai bagi power sahaja. Tidak semua orang layak pakai CL , dan hanya optometris boleh tentukan. Mereka adalah profesional seperti doktor bermakna bekerja bukan untuk cari untung sahaja tetapi bertanggungjawab sepenuhnya akan kesihatan mata patient (bukan customer) mereka.

IP : 210.186.114.147

a.m.o.i

12 . Dihantar pada 06hb Jan 2003 09.06:23 pagi   [Edit]
akak78.....oooo salah oranglah nih...sory..igtkan kawan lama...

IP : 219.92.81.244

julia6450

13 . Dihantar pada 06hb Jan 2003 11.30:42 pagi   [Edit]
Setuju ngan pendapat kak_em, nak pakai contact lens nie kena dptkan pemeriksaan dulu, sesuai ke tidak ngan mata kita. Mcm saya mmg pakai lens sejak sekolah dulu.. dalam lama dah masa umur belas2 thn. Masa mula2 dulu pakai yg disposable jerk..yg sebulan2 tu..murah ckit.. selesa pun selesa.

Pastu bila dah start keje pakai yg kaler plak.. lamalah juga adalah dekat 4 thn, tak penah pakai yg disposable, sumer kaler.. tapi cepat rasa tak selesa bila pakai yg kaler nie.. tapi tahan jerklah, kekadang tu sampai merah2 mata..nak cantik punya pasal.. Skrg nie dah start pakai yg takde kaler balik... barulah selesa.. pakai yg kaler pun sekali sekala jerk.. tak tahan!

Bukan ape, pakai lens nie senang sebenarnya.. rasa bebas kat muka. Kalau pakai spec. batang idung rasa berat jerk... lagi2 kalau power tu tebal.

Tapi yg penting kalau nak pakai lens nie, mesti pandai jaga..... mesti make sure lens yg kita pakai tu sentiasa bersih!!!....... barulah mata tu bercahaya2.....

IP : 161.139.100.2

akak78

14 . Dihantar pada 06hb Jan 2003 2.34:55 ptg   [Edit]
hai...erkk...camana nak buat..mula2 pi kedai cermin mata yg ada pakar leh tgk power kita ek...pah tu cakap ngan dia kita nak pakai CL..so nti dia cek mata kita ke? pah tu dia terangkan tak cara nak jaga CL tu..berapa harga...kalau kita mintak nak CL yg sebulan punya sebagai percubaan bleh tak..? iskkk tak reti lahh...pakai spek dulu masa tahun 1999 tu masa belajar oversea ..bile balik sini tak penah pun pi kedai cermin mata sbb sblum balik mesia dulu dah tukar spek mata....camana ek..?

IP : 202.188.11.102

a.m.o.i

15 . Dihantar pada 06hb Jan 2003 3.11:46 ptg   [Edit]
akak...
gini....cuba ko pegi kedai cermin mata kat mana2 sekalik pun....selalunyer dorang ada cam starter kit tau....CL 1 bulan + solution coci kecik + bekas taruk CL....akak kasik tau arr..akak baru nak pakai CL nanti dorang ajorkan...kalau starter kit tuh tadak....akak leh try banyak jenih....yang penah saya pakai dolu...Seaquence...sekotak ada 3 keping RM60 jek...skang tak tau arrr baper harga dia....atau yang bagus...Surevue...Acuvue..atau segala jenih Vue tuh...tapi rasanyer mahal skek...mintak pendapat dorang arrr...tapi igt..jgn amik...jenih Multisol...ye aku rasa jenih nih...ntah igt2 lupa jek...yang nih...memang murah...paling murah...RM35 jek....tapi beso ngan tebal skek...tapi kalo mata ko bulat beso bleh arr..kalo cam mata aku nih...kecik sepet 18 abad pun dok telek mata jek....
power ko skang nih dah baper lama..???kalau < @ = setahun maybe tak yah cek dah....tapi > setahun memang kena cek dulu....sebab nanti tak selesa bila pakai...samada blur sebab < power atau > power....
Power ko tu banyak tuh...lagi lak ko memang jenih pakai spek dari dulu kan....???so...ko kasik tau kat mak andam....ko pakai spek..nanti mak andam yang terer tahap lipan terbang sure pandai nak solekkan ko bio tak nampak ko penah pakai spek...
Apo laie yek....Haa...pasal CL tuh...kalo nak yang kaler...ko kena try dolu...cam aku...aku tak leh pakai berkaler punyer...pasalnyer nanti rasa pedih...kering nak mampos tahap kuda beranak arrr....kira alergik arr...aku tak igt jenih apa ntah CL kaler tuh...kot jenih lain ok kot...ntah arr...
Bila memula pakai Cl memang terasa tak selesa tau...ko keje kat opis ekon ke..???kalau ekon sure mesti punya mata ko cepat kering...oleh itu baik ko beli sesiap cam eyemo tuh..tapi bukan eyemo tau...ada solution lain khas tok titik mata yang ada CL....at least bila ko rasa tak sellesa aatu penat atau kering ko leh titikkan walo dimana jua...hehehe...aku siap bawak taruk lam beg laie...memang tak tinggal arr...
ntah tak tau dah nak cakap apa...kalo ko nak tau apa2 ko tanya jek arr...ramai kat sini yang ada xperien pakai CL...ok..babai...selamat kawen...

* Mesej ini telah diedit oleh a.m.o.i pada 06hb Jan 2003 3.16:48 ptg

IP : 219.92.81.18

zaty

16 . Dihantar pada 06hb Jan 2003 4.11:02 ptg   [Edit]
zaty sama cam gee, hubby lagi suka pakai spec...jadi masa kawin tu cam org buta la jugak...tapi lagi best rasanya...sbb masa sanding tu dia org gelak2 kat depan kita pun kita buat tak paham jer..kontrol ayu jek...so rasa segan tu kurang la..akak ada nak bagi pinjam contact lens dia ..tapi malas lak pulak nak pakai...yer la nak beli takut membazir lak sbb pas tu bukan pakai pun sbb hubby lagi suka zaty pakai spec...

IP : 161.139.113.8

yattcute

17 . Dihantar pada 07hb Jan 2003 09.17:26 pagi   [Edit]
lorrrrr
belum pernah aku lihat pengantin perempuan memakai kacamata semasa bersanding..

biasanya pemakai cerminmata ni memang bermata sepet... bagaimanapun setuju dengan najia.. bila disolek, kesepetan mata tersebut akan hilang.. pengantin akan nampak berbeza dari hari biasa... lebih cantik.... lagipun, kalau diperhatikan, sebenarnya pemakai cerminmata memiliki sepasang mata yang cantik.. kalo tak caya cuba korang perati...



IP : 202.75.165.82

yazreina

18 . Dihantar pada 07hb Jan 2003 1.27:16 tghari   [Edit]
hmmm... yaz pakai cermin mata.. malas nak pakai contacts.. err.. blom pk nak kawin nanti bukak ker idaklaa pulak.. ehehehe... kang bukak kang, terlanggar orang satu hal plak.. hehehehe ....

IP : 161.139.100.2

kaksue

19 . Dihantar pada 07hb Jan 2003 2.50:30 ptg   [Edit]
dua-dua ok..pakai speck ok, pakai contact lense pun ok...
sekarang contact lenses dah tak mahal cam dulu2...better pakai yang pakaibuang,..sepasang lam $20, yang coloured lak $50..tgk kedai laaa..ada kedai jual mahai..kita sokmo belik kat kotaraya, sebab murah, tapi kelentong dia jgn dengar sgt..

ok..?

IP : 161.142.100.81

gee

20 . Dihantar pada 07hb Jan 2003 3.27:02 ptg   [Edit]
saya rasa lebih jimat pakai spec ... harga sepasang spec lebih kurang RM 300 utk lens ..high index, multi coated & photo gray + frame RM 200 so dlm RM 500 je... dan boleh pakai selama 3 ~ 4 tahun. Kalau pakai contact lens harga paling murah pun RM 240 setahun x 3 tahun = RM 720. Yang ni baru contact lens yg biasa je .. belum lagi yg color punye .. & belum campur ubat-ubatan yg perlu digunakan utk mencuci lens lagi... spt casing & solution .. maintenance rumit lak tu .. sbb takut bacteria growth kat lens tu pulak.
Walaupun ada contact lens anda masih perlu buat spec gak ... utk emergency .. bila sakit mata, mata berair .. merah sbb kene infection, takkan nak pakai contact lens gak & pemakaian contact lens hanya utk 8 jam sehari je.

IP : 61.6.38.132

jua

21 . Dihantar pada 24hb Jan 2003 2.54:31 ptg   [Edit]
hai akak78....
nak kawin dah ye....
(atau dah pun selamat kawen?)
bersabarlah dalam menempuh idup berumahtangga ye...

ehm....akak nanti kawen make-up camne...
sendiri ke...kawan2 make-up ke...
atau panggil jurumekap....
kalo guna khidmat jurumekap...
cuba tanya pendpat dia dulu...
sbbb dia dah biasa solek...
sure tau yg mana sesuaiiii....
nak guna glasses @ CL tuh...
tapi kalao make up sendiri...pakai le spec yg frameless...
sbb kot le akak tak biasa ngan lens nih..
ikut yg mana selesalah akak ye...
SELAMAT PENGANTIN BARU...

IP : 210.186.173.10

kekwa_putih

22 . Dihantar pada 24hb Jan 2003 5.19:50 ptg   [Edit]
err..better pakai CL la..tapi ikut ketinggian powernyer.. sbb kalau power tinggi ade effect la sket kat mata...mata kite akan nampak cengkung ke dlm.. kalau power kurang ok la..ape2 pun kekwa rasa elok la pakai CL...

IP : 210.187.129.184

sayang79

23 . Dihantar pada 24hb Jan 2003 5.21:12 ptg   [Edit]
saya pakai speak.. kdg2 contact lens.. tp yang pasti insyaalah kawin i pakai contact lens kalerrrr gitu!!!!! baru cun!!!!! chewah!!!!!1

IP : 203.121.0.10

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "