Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan >> Part 4 : Nutrilite : Supplement yg diperlukan untuk badan
(Pengendali : lini, piqah )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Topik Telah Dikunci | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Part 4 : Nutrilite : Supplement yg diperlukan untuk badan
monica

31 . Dihantar pada 05hb Okt 2004 09.02:01 pagi   [Edit]
member amway,

Nak tanya sikit last time my hubby & i dah pernah jadi ahli, tapi x active. adakah keahlian dia akan tamat mcm gitu jer? so kalu nak jadi ahli kena register all over again?

sekarang ni rasa mcm nak start amik complete supplement dia. Now baru try LE.

IP : 218.208.18.131

raihanis

32 . Dihantar pada 05hb Okt 2004 09.08:53 pagi   [Edit]
quote:
member amway,

Nak tanya sikit last time my hubby & i dah pernah jadi ahli, tapi x active. adakah keahlian dia akan tamat mcm gitu jer? so kalu nak jadi ahli kena register all over again?



monica, kalau dah cukup tempoh setahun u tak aktif, mmg dah xpired
la tu. kena register semula. rugi wooo tak aktif, beli utk guna sendiri
pun dapat manfaat gak kat tubuh badan kita. harga pun lebih murah daripada
beli kat dealer2 ni. nak join balik ke? meh la kita meriahkan topik2
amway kat sini.

IP : 219.95.62.63

shahir

33 . Dihantar pada 05hb Okt 2004 11.11:58 pagi   [Edit]
quote:
Nak tanya sikit last time my hubby & i dah pernah jadi ahli, tapi x active. adakah keahlian dia akan tamat mcm gitu jer? so kalu nak jadi ahli kena register all over again? sekarang ni rasa mcm nak start amik complete supplement dia. Now baru try LE.


Ika,
Tu Raihanis dah jawabkan. Cuma Shahir nak tambah skit je, utk renungan kita bersama.

Jika mmg nak ambil Nutrilite atau pun gunakan pdt amway (yg mmg kita dah tahu quality serta kesan pdt ni...esp. supplemen dan skin care Amway, lebih baik jadi ahli. Kerana yuran keahlian tu, jika dikira balik...mmg dah boleh cover balik sbb bukan shj kita dapat beli pd harga istimewa bahkan kita juga perolehi keistimewaan yg lain sbg ahli. Sbb tulah, rugi jika kita tak perbaharui keahlian kita tu.Rugi ooo...bak kata Pn. Raihanis.

Biar pun beli utk pakai sendiri, pd Shahir lebih bagus jadi ahli. Senang utk kita uruskan pembelian kita tu, dpt harga istimewa lagi....., sbb kita pun dah jadi ahli. Dan kalau rajin sampai menyampaikan kebaikan pdt, boleh juga menjana pendapatan sampingan.

* Mesej ini telah diedit oleh shahir pada 05hb Okt 2004 11.15:16 pagi

IP : 219.95.201.172

ibu73

34 . Dihantar pada 05hb Okt 2004 1.59:10 tghari   [Edit]
jamd,
anak2 i kerap kena demam & batuk.dlm sebulan mesti ada sekali.i bg bebudak tu chewables multivitamin,calcium mg & vit c.baru 1-2 bulan guna.tak nampak lagi perubahan.apa lagi yg kurang yek?

IP : 210.186.167.159

ibu73

35 . Dihantar pada 05hb Okt 2004 2.06:06 ptg   [Edit]
kak zana,
i baru joint amway.mula2 tu i suka product dia.la nie i minat plak marketing plan dia.i pernah pegi seminar once. semangat sungguh rasanye!
problemnye,i tak dpt family support.i ada anak2 kecik 2-3 org.nak le jugak cari side income cam korang.

IP : 210.186.167.159

jamd

36 . Dihantar pada 05hb Okt 2004 2.17:53 ptg   [Edit]
ibu73


yang jamd notice disamping beri nutrilite multivitamin...air yang kita dok minum hari2 mesti bersih...so my advise kat rumah tu kena pasang water filter....alhamdulillah my kids jarang dah demam...hari tu jamd & my hubby kena selsema & batuk sikit...diorg maintain okay je...kalau tak tempias tu ada gak.

macam jamd ada 3 org anak kecil...seminar & etc memang tak boleh nak pegi...so jamd belajar le dari mereka yang berpengalaman. Weekends memang hari family le....jamd tak nak business ke mana, anak2 ke mana...alhamdulillah ...boleh dibanggakan.

IP : 61.6.163.24

jamd

37 . Dihantar pada 07hb Okt 2004 08.58:45 pagi   [Edit]
Nie bagus untuk orang yang mengandung dan kekurangan darah dlm badan cam jamd nie dan pada mereka yang ketagih minum kopi



Satu tablet bersalut NUTRILOCK membekalkan 10 mg ferus fumarat dan ferus glukonat, dua bentuk zat besi yang bertoleransi dengan bagus dan mudah diserap; serta 0.133 mg folat.
Zat besi membantu pembentukan sel darah merah dan mencegah anemia zat besi.
Asid folik membantu mencegah kecacatan tiub saraf dalam janin.
Disyorkan untuk mereka yang menghadapi anemia zat besi dan amat penting untuk wanita yang merancang untuk hamil dan sepanjang 12 minggu pertama kehamilan.
Penyerapan zat besi dirangsang oleh supplemen dengan Vitamin C.
Pengambilan kopi atau teh akan menghalang penyeapan zat besi.
120 tablet.



RM38.80


FUNGSI
Folik Asid dianggap sebagai makanan otak, ia diperlukan untuk pengeluaran tenaga dan pembentukan sel darah merah. Ia juga menguatkan imuniti dengan membantu dalam pembentukan yang sesuai dan fungsi sel darah putih. Oleh kerana ia berfungsi sebagai koenzim dalam sintesis DNA dan RNA , ia adalah penting untuk pecahan dan penyalinan sel yang sihat. Folik asid terlibat dalam metabolisma protin, dan telah digunakan dalam pencegahan dan rawatan folik asid anemia. Zat ini juga boleh membantu dalam depresi dan "anxiety".

Folic acid sangat penting dalam kehamilan. Ia membantu mengatur pembentukan sel saraf "embryonic" dan " fetal" , yang mana amat penting untuk tumbesaran yang normal.

Folic asid sangat berkesan apabila digabungkan dengan vitamin B12 dan vitamin C.


--------------------------------------------------------------------------------

SUMBER
Makanan berikut mengandungi folik asid: barli, daging lembu, bran, ragi yang ditapai, beras perang, keju, ayam, buah kurma, sayuran berdaun hijau, daging kambing, hati, susu, cendawan, oren, sayuran berubi, ikan salmon, tuna, gandum, dan bijirin.

--------------------------------------------------------------------------------

KEKURANGAN
Kekurangan folik asid boleh menyebabkan :
Sakit disekeliling mulut.
Sakit lidah.
Tumbesaran yang lembap, pada kanak-kanak.
Anemia.

* Mesej ini telah diedit oleh jamd pada 07hb Okt 2004 09.07:57 pagi

IP : 61.6.163.24

jamd

38 . Dihantar pada 07hb Okt 2004 09.13:05 pagi   [Edit]
BIOTIN RDA 300ug


FUNGSI
Biotin membantu dalam pertumbuhan sel; dalam pengeluaran asid lemak; dalam metabolisma karbohidrat, lemak, dan protin ; dan dalam penggunaan vitamin B-complex yang lain. Kuantiti yang mencukupi adalah diperlukan untuk rambut dan kulit yang sihat.

Biotin juga memelihara agar kilang peluh, tisu saraf, dan sum-sum tulang sentiasa sihat. Selain daripada itu , ia menolong melegakan kesakitan otot.


--------------------------------------------------------------------------------

SUMBER
Biotin diperolehi daripada ragi yang ditapai, telor putih yang dimasak, daging, susu, ternakan ayam dan itik, ikan air masin, kacang soya, dan biji-bijian.

--------------------------------------------------------------------------------

KEKURANGAN
Kekurangan Biotin boleh menyebabkan :
Keletihan dan lemah badan.
Kurang selera makan.
Rambut gugur.
Bengkak lidah
Ruam kulit (eczema).
Gangguan emosi.




NUTRILITE NATURAL B COMPLEX 100 RM31.30

Diambil secara semula jadi daripada yis dikultur, dinyahaktif.
Satu tablet memberi 100% atau lebih AS RDI kesemua 7 vitamin B - B1, B2, B3, B5, B6, asid folik, dan B12; serta inositol dan PABA (asid para-amino-benzoik), yang diperlukan oleh lelaki dan wanita dewasa.
Vitamin B Kompleks yang larut air membantu melepaskan tenaga daripada lemak, karbohidrat dan protein, untuk memenuhi keperluan tenaga yang ditambah yang akibat kehidupan yang tertekan.
Membantu memperbaiki kulit, kuku, rambut dan mata yang sihat.
Penting untuk perkembangan sel darah merah dan juga fungsi biasa sistem saraf.
Alkohol, merokok, kafeina, berdiet dan penggunaan pil kawalan kelahiran boleh menghapuskan vitamin B daripada tubuh.
100 tablet.







IP : 61.6.163.24

shahir

39 . Dihantar pada 07hb Okt 2004 11.26:11 pagi   [Edit]
Rajin Jamd pastekan supplemen2 tu.

Shahir nak mencelah skit, Bagi mereka yg inginkan atau merancang utk tambah bilangan ahli keluarga, elok amalkan IRON-FOLIC.Dan kalau yg dah pregnant tu mmg penting ambil.

quote:
Disyorkan untuk mereka yang menghadapi anemia zat besi dan amat penting untuk wanita yang merancang untuk hamil dan sepanjang 12 minggu pertama kehamilan

jasmeen@streamyx.com

IP : 219.95.150.19

jamd

40 . Dihantar pada 07hb Okt 2004 11.37:45 pagi   [Edit]
shahir

quote:
Rajin Jamd pastekan supplemen2 tu.

jamd notice orang melayu kita nie bab2 supplemen nie kurang sikit.....cam orang dulu lain le...air dapat dari air yang bersih dan tak tercemar lagi...nowadays semua dah ada chemecial & etc...tu yang orang sekarang cepat benar dapat macam2 penyakit...pastu pengetahuan tentang bab2 kesihatan & makanan nie kurang...lebihkan pada yang lain.

Bagi jamd kesihatan yang paling utama....so bila badan sihat hati pun senang & muka pun berseri2

IP : 61.6.163.24

shahir

41 . Dihantar pada 07hb Okt 2004 1.57:31 tghari   [Edit]
Jamd]

quote:
jamd notice orang melayu kita nie bab2 supplemen nie kurang sikit.....cam orang dulu lain le...air dapat dari air yang bersih dan tak tercemar lagi...nowadays semua dah ada chemecial & etc...tu yang orang sekarang cepat benar dapat macam2 penyakit...pastu pengetahuan tentang bab2 kesihatan & makanan nie kurang...lebihkan pada yang lain

Shahir pun share pendapat yg sama dgn Jamd. Tak nak cakap pasal orng lain, ada gak sedara sendiri yg mmg kureng pasal bab2 supplemen, tapi sanggup lebihkan yg lain. Cuma, yg Shahir dapati kebanyakan keluarga Shahir yg "mix marriage", mereka ni lebih open dan mmg titik berat pasal kesihatan. Supplemen tu jangan cakaplah.

Shahir sendiri ambil supplemen ni dgn disiplin bila badan ni dah terasa tak sehebat spt waktu 20an dulu. Lagi satu, my MIL mmg religiously amalkan supplemen. Dan kalau tengok orngnya, tak percaya yg umur dia dah 60thn. Still menten dan happening lagi. Nampak awet muda.Tu yg wat Shahir yakin dgn supplemen - Nutrilite.

quote:
kesihatan yang paling utama....so bila badan sihat hati pun senang & muka pun berseri2

Yup, betul. Bila badan sedap/sihat, hati pun senang dan muka tampak berseri.Tu yg sentiasa nampak muda tu.

* Mesej ini telah diedit oleh shahir pada 07hb Okt 2004 1.58:31 tghari

IP : 219.95.150.19

jamd

42 . Dihantar pada 07hb Okt 2004 2.11:44 ptg   [Edit]
Does Your Child Need Vitamin Supplements?




Vitamins and minerals are important elements of the total nutritional requirements of your child. Because the human body itself is unable to produce adequate amounts of many vitamins, they must be obtained from the diet. The body needs these vitamins in only tiny amounts, and in a balanced diet they are usually present in sufficient quantities in the foods your youngster eats. Thus, in middle childhood, supplements are rarely needed.

For some youngsters, however, pediatricians may recommend a daily supplement. If your child has a poor appetite or erratic eating habits, or if she consumes a highly selective diet (such as a vegetarian diet containing no dairy products), a vitamin supplement should be considered. Chewable tablets are available for children who have difficulty swallowing pills.

These over-the-counter supplements are generally safe; nonetheless, they are drugs. If taken in excessive amounts (in tablets, capsules or combined with other supplements), some supplements - particularly the fat-soluble vitamins (A, D, E and K) - can be toxic. Scientists are finding that in some special situations and diseases, vitamin supplementation can be an important contributor to health. However, so-called megavitamin therapy or orthomolecular medicine - in which vitamins are given in extremely large doses for conditions ranging from mental retardation to hyperactivity to dyslexia - has no proven scientific validity and may pose some risks. Vitamin C, for example, when consumed in megadoses in hopes of undermining a cold, can sometimes cause headaches, diarrhea, nausea and cramps. Always consult your pediatrician before giving your child supplements. And don't leave a bottle of vitamins on the table as though they were a condiment like salt or pepper; taking vitamins should be done with careful consideration.

Sources for Various Vitamins and Minerals

As much as possible, try to maximize the vitamins your child receives in her regular meals. Following are some of the vitamins and minerals necessary for normally growing children, and some of the foods that contain them.

Vitamin A promotes normal growth, healthy skin, and tissue repair, and aids in night and color vision. Rich sources include yellow vegetables, dairy products and liver.

The B vitamins promote red blood cell formation and assist in a variety of metabolic activities. They are found in meat (including liver), poultry, fish, soybeans, milk, eggs, whole grains and enriched breads and cereals.

Vitamin C strengthens connective tissue, muscles, and skin, hastens the healing of wounds and bones and increases resistance to infection. Vitamin C is found in citrus fruits, strawberries, tomatoes, potatoes, Brussels sprouts, spinach and broccoli.

Vitamin D promotes tooth and bone formation and regulates the absorption of minerals like calcium. Sources include fortified dairy products, fish oils, fortified margarine and egg yolks. Although vitamin proponents insist that large doses of vitamin D - far greater than the U.S. Recommended Daily Allowances - can build even stronger bones, there is no evidence to support this claim, and excessive quantities of vitamin D are potentially toxic. Sunlight also contributes to dietary sources of vitamin D, stimulating the conversion of a naturally occurring compound in the skin to an active form of the vitamin.

Especially during periods of rapid growth, iron is essential for the production of blood and the building of muscles. When iron levels are low, your child may demonstrate symptoms such as irritability, listlessness, depression and an increased susceptibility to infection. However, a deficiency of iron is much more common in adolescence than in middle childhood. Once girls begin menstruation, they need much more iron than boys do. The best sources of iron include beef, turkey, pork and liver. Spinach, beans and prunes also contain modest amounts of iron. Some cereals and flour are enriched with iron.

As your child matures, calcium is necessary for healthy bone development. An inadequate calcium intake during childhood can not only affect present growth but might also help contribute to the development of weakened and porous bones (osteoporosis) later in life. Low-fat milk, cheese, yogurt and sardines are excellent sources of calcium. Some vegetables, such as broccoli and spinach, also contain modest amounts of calcium. Some fruit juices are now fortified and provide a good source of calcium.


Jamd bagi anak2 jamd makan NUTRILITE Chewables Multivitamin and Iron Supplement kerana ada 10 vitamin iaitu A, B1, B2, niasin, B6, asid folik, B12, C, D, E; dan zat besi. Memang bagus untuk kanak2 yang sedang membesar

IP : 61.6.163.24

eynda

43 . Dihantar pada 07hb Okt 2004 2.16:08 ptg   [Edit]
Nak tanya pakar-pakar Nutrilite...

Member eynda pregnant 5 bulan. Ada alahan, muntah-muntah, tak lalu makan, kurang darah, berat badan tak meningkat, tak boleh makan ubat yg diberi oleh doktor (obimin)....cemana ye? Ada suggestion tak? Kesian plak kat dia, dah pregnant 5 bulan apa supplement pun tak makan masa ngandung ni. Sabtu malam ni nak jumpa dia, boleh gak suggest produk amway ni kat dia .



IP : 219.95.89.123

jamd

44 . Dihantar pada 07hb Okt 2004 2.50:58 ptg   [Edit]
What is a prenatal supplement?
A prenatal supplement is a vitamin and mineral supplement you can take daily to make sure you're getting the right amount of certain important nutrients during pregnancy. Unfortunately, since the Food and Drug Administration doesn't regulate what goes into supplements, there are no set standards for what should be in them. That means it's up to you and your practitioner to make sure you choose one that's safe and appropriate for you.

In general, you'll want to look for one that contains more of certain nutrients (such as folic acid and iron) that you may not be able to get enough of from your diet. Just as important is to find one that includes no more than the recommended amounts of other nutrients (particularly vitamin A) that can be harmful to your baby if you take too much. (This is one of the reasons that most prenatal supplements contain vitamin A at least partly in the form of beta-carotene, a nutrient that you get from fruits and vegetables that converts to vitamin A in the body. Unlike vitamin A from animal products, which can cause birth defects when taken in high doses just before conception or during pregnancy, beta-carotene is not considered to be toxic in high doses.)

Do I really need to take one?
If you're a healthy woman who eats a balanced diet and has no specific risk factors, not all experts agree that you need to take a prenatal supplement. (Talk with your practitioner about what's right for you.) But everyone does agree that you need to take 400 micrograms (mcg) of folic acid a day (in addition to the folic acid you get from food) at least a month before you start trying to get pregnant and during your first trimester. (In fact, since half of all pregnancies are unplanned, the U.S. Public Health Service recommends that ALL women of childbearing age take 400 mcg of folic acid a day.) That's because research has shown that doing this can reduce the risk of neural tube defects in your baby by up to 70 percent. If you do take a prenatal supplement, it's likely to contain between 600 and 1,000 mcg of folic acid. If you don't take one, make sure you still take a separate folic acid supplement. (If you've previously had a baby with neural tube defects, you'll need to take 4,000 mcg, or 4 milligrams, of this vitamin each day starting at least a month before conception; see your practitioner about getting a prescription for pills that provide this larger dose.)

A prenatal supplement can also help you get enough iron, since most women don't get enough in their diet to meet their body's increased needs during pregnancy. The amount recommended when you're pregnant is 27 mg of iron per day, 50 percent more than you need when you're not. (Most prenatal supplements contain between 27 and 60 mg.) That's because your body makes a lot more blood when you're pregnant to support your growing baby, and as a result, the iron stores in your blood can get spread pretty thin. To avoid getting iron-deficiency anemia during pregnancy, most women need to take a supplement. For some women, the amount in their prenatal supplement is enough, but others may need to take even more during pregnancy. (Your caregiver will let you know if you need to boost your iron intake after reviewing your prenatal blood work.)

If you're not anemic before you get pregnant, you can wait until you're pregnant or even until you're through your first trimester to take extra iron, since high doses of the mineral can make nausea and constipation worse. (Supplements that contain no more than the recommended amount of 27 mg probably won't cause you any problems, though.) If you are already anemic before pregnancy, it's a good idea to start taking an iron supplement now. Women with iron-deficiency anemia are usually advised to take between 60 and 120 mg of iron each day in addition to a prenatal supplement.

Finally, women with certain health issues, dietary restrictions, or pregnancy complications need to take a prenatal supplement and not just for the folic acid and iron. This includes vegetarians and vegans, women who are lactose-intolerant or have certain other food intolerances, smokers and women who abuse other substances, women who are having twins or higher multiples, and women with certain blood disorders and certain chronic diseases. If any of these situations apply to you, talk to your caregiver about what kind of supplement is best for you.

Is there anything that I won't get in a prenatal supplement?
Calcium is one of the nutrients that you won't find a full day's supply of in your prenatal supplement. Most prenatal supplements contain between 100 and 200 milligrams of calcium, but some don't contain any. (That's because calcium is a particularly bulky mineral, and the pills are already big enough!) The amount of calcium you need during pregnancy is about 1,000 mg per day the same amount you need when you're not pregnant. (If you're 18 or younger, though, you need 1,300 mg per day.) But it's even more crucial that you get the recommended amount during pregnancy because you'll need to replace the calcium your growing baby is getting from your own bones and skimping on calcium now increases your risk for osteoporosis later in life. Luckily, there are many ways to get this mineral. If you can't stomach dairy products (a cup of milk and a container of yogurt each contain about 300 to 350 mg), you can get your calcium from separate supplements. (Some of the chewable ones taste pretty good!) Look for them near the vitamins in your drugstore


Untuk jawapan eynda tu, jamd suggest ambil iron, calcium magnesium & acid folic

IP : 61.6.163.24

kaklonglin

45 . Dihantar pada 07hb Okt 2004 3.40:59 ptg   [Edit]
eynda
kak lin pun kalau pregnant memamg tak boleh ambil Obimin, dia nak pening semacam. Tapi bila makan Daily , OK pulak. Jgn lupa Iron & Folic acid. Penting tu. saya ada stock la ni. kalu nak blh ambil dr saya

IP : 203.106.117.74

raihanis

46 . Dihantar pada 07hb Okt 2004 7.00:51 ptg   [Edit]
quote:
Member eynda pregnant 5 bulan. Ada alahan, muntah-muntah, tak lalu makan, kurang darah, berat badan tak meningkat, tak boleh makan ubat yg diberi oleh doktor (obimin)....cemana ye?

mcm akak pregnant anak sulung dulu gak. masalah anemia. sbb badan
kurang vitamin B. cousin akak pregnant anak kedua, dah masuk 3
bulan. kalau dulu dia muntah2 sampai takleh nak jalan2 window
shopping ke, gi kenduri ke tapi pregnant anak kedua ni dia makan
B Complex. alhamdulillah alahan tu tak teruk mcm dulu. ikut kesesuaian
tubuh gak la eynda.

IP : 219.95.33.126

eynda

47 . Dihantar pada 07hb Okt 2004 7.23:52 ptg   [Edit]
So boleh le suggest kat dia iron folic & B complex. Nanti nak cerita kat dia le sebab dia ni memang kurang darah dlm badan. Hari tu nak pergi derma darah pun orang tak terima. Macam eynda pun boleh le makan iron folic sebab plan nak ngandung next year . Insyaallah.....



IP : 219.95.95.172

ella973

48 . Dihantar pada 07hb Okt 2004 9.15:44 mlm   [Edit]
eynda

selain tu pregnant women pun leh amik Fruit and Fibre serta bio C utk atasi malsah sembelit...suggest kat member tu...

IP : 203.106.70.26

raihanis

49 . Dihantar pada 08hb Okt 2004 4.13:11 ptg   [Edit]
quote:
selain tu pregnant women pun leh amik Fruit and Fibre serta bio C utk atasi malsah sembelit...suggest kat member tu...

betul tu. banyak consume vitamin C, bersalin esok kulit baby
pun cantik dan sihat.

IP : 219.95.213.241

shahir

50 . Dihantar pada 09hb Okt 2004 04.04:58 pagi   [Edit]
quote:
banyak consume vitamin C, bersalin esok kulit baby
pun cantik dan sihat.

Kawan Shahir masa pregnant amalkan Protein powder dgn Bio C. Anak dia, kulitnya gebu dan putih bersih. Very nice complexion. sampai Shahir panggil baby tu "snow white"

Jadi kalau ibu2 yg mengandung tu, cubalah amalkan Protein powder dan Bio C ni. Dgn izin Allah, baby nanti cantik kulitnya.

IP : 218.208.237.213

monica

51 . Dihantar pada 09hb Okt 2004 4.23:09 ptg   [Edit]
semua,

Jamd, ella973, shahir & member amway yg lain,

Berapa tablet pengambilan yg disyorkan oleh amway (yg ada kat botol setiap supplement) for Fruit & vege FIber & Bio C?
coz yg saya baru amik LE + SC, but for LE kat botol tu dia tulis '1tablet twice a day', Almaklumlah ikut rasa hati nak gak beli complete & register balik, tapi economy x mengizikan sungguh. Tu yg kena amik 1 dulu. But next month mcm nak start amik fiber ni...... At least boleh bajet fiber dgn cost byk ni, boleh guna utk berapa lama.

Ella973, thanks coz bersusah payah suruh hubby u hantar brg.

IP : 218.208.18.131

raihanis

52 . Dihantar pada 09hb Okt 2004 7.13:22 ptg   [Edit]
quote:
Berapa tablet pengambilan yg disyorkan oleh amway (yg ada kat botol setiap supplement) for Fruit & vege FIber & Bio C?
coz yg saya baru amik LE + SC, but for LE kat botol tu dia tulis '1tablet twice a day', Almaklumlah ikut rasa hati nak gak beli complete & register balik, tapi economy x mengizikan sungguh. Tu yg kena amik 1 dulu. But next month mcm nak start amik fiber ni...... At least boleh bajet fiber dgn cost byk ni, boleh guna utk berapa lama.


monica, kalau utk Fruit & Vege Fibre u boleh ambil 2 tablet
2 kali sehari. dan sama juga dgn Bio-C Plus tu. LE pun i ambik
2 tablet 2 kali gak.

IP : 219.95.60.226

ella973

53 . Dihantar pada 09hb Okt 2004 11.42:28 mlm   [Edit]
monica

It's ok, nama pun bisnes mestila try mudahkan customer mendapatkan sesuatu product tu

ok berkenaan dengan syor pengambilan tablet, i pastekan recommendation pengambilan by amway as per stated kat botol supplemen...at the moment i try to paste supplemen yg ada dlm simpanan I la..

Lecithin E - 150 tablet - one tablet to be taken one or two times daily.

Daily 60 tablet - one tablet to be taken daily

Natural B Complex 100 tablet - one tablet to be taken three times daily

bio C Plus 100 tablet - one tablet to be taken four times daily

Tropical Herbs for women 60 capsules - two capsules to be taken once a day

IP : 210.195.96.10

raihanis

54 . Dihantar pada 11hb Okt 2004 11.31:47 pagi   [Edit]
sejak duk telan LE ni, makin cepat parut jerawat hilang.

quote:
Shahir nak mencelah skit, Bagi mereka yg inginkan atau merancang utk tambah bilangan ahli keluarga, elok amalkan IRON-FOLIC.

shahir, blh xplain detail ttg kebaikan Iron Folic ni?

IP : 219.94.82.55

acun

55 . Dihantar pada 11hb Okt 2004 2.57:12 ptg   [Edit]

Nak minta tolong senarai harga DP yg terbaru bagi:
Calsium Magnesium
Daily 60
Bio-C plus 100
EPO Plus
LE

IP : 219.93.239.78

acun

56 . Dihantar pada 11hb Okt 2004 2.57:18 ptg   [Edit]

Nak minta tolong senarai harga DP yg terbaru bagi:
Calsium Magnesium
Daily 60
Bio-C plus 100
EPO Plus
LE

IP : 219.93.239.78

ella973

57 . Dihantar pada 11hb Okt 2004 3.12:29 ptg   [Edit]
acun

eh tersalah lak..nak dealer price kan...
Calsium Magnesium - RM35.00
Daily 60 RM35.00
Bio-C plus 100 RM41.00
EPO Plus RM60.0
LE RM57.00

* Mesej ini telah diedit oleh ella973 pada 11hb Okt 2004 3.13:51 ptg

IP : 219.93.8.5

acun

58 . Dihantar pada 11hb Okt 2004 3.32:42 ptg   [Edit]
Terima kasih ella...nah

IP : 219.93.239.78

jamd

59 . Dihantar pada 12hb Okt 2004 08.43:40 pagi   [Edit]
KENAPA ANDA PERLUKAN VITAMIN



Penghadaman makanan yang tidak sempurna. Ini boleh terjadi bila anda tidak mengunyah makanan dengan secukupnya atau anda makan dengan kadar yang agak cepat. Saiz partikel makanan yang agak besar tidak boleh dicerna dengan sempurna oleh sistem penghadaman anda. Orang yang memakai gigi palsu harus lebih berhati-hati dengan situasi begini.

Pemakanan dan peminuman. Minuman yang terlalu panas atau pengambilan kopi, teh, jeruk dan rempah ratus yang berlebihan boleh menyebabkan berlakunya radang pada saluran penghadaman anda. Oleh itu penyerapan vitamin akan berkurangan.

Pengambilan alkohol. Alkohol yang berlebihan merosakkan hati dan pankreas. Organ-organ ini penting dalam proses penghadaman makanan. Pengambilan alkohol yang banyak dan berterusan meningkatkan keperluan vitamin-vitamin thiamin, niacin, pyridoxin, asid folik, vitamin B12 , vitamin C dan vitamin A.

Merokok. Sekiranya anda seorang perokok, keperluan vitamin C dalam badan anda meningkat. Sebatang rokok dikatakan bersamaan dengan 30mg vitamin C.

Pengambilan julap. Pengambilan julap atau laxatif yang berlebihan menyebabkan penyerapan vitamin berkurangan. Ini adalah kerana makanan yang diambil dibuang dengan cepat waktu transit untuk penyerapan berkurangan. Penggunaan paraffin dan minyak mineral yang lain menyebabkan kehilangan vitamin yang larut minyak seperti vitamin A dan E.

Proses pemasakan. Makanan yang dimasak dengan lama boleh kehilangan vitamin-vitamin B kompleks dan C. Ada juga vitamin B yang dirosakkan oleh radiasi yang dihasilkan oleh mikrowave.

Makanan yang diproses. Penyejukbekuan makanan yang mengandungi vitamin E mengurangkan kandungannya bila ia dikeluarkan dari freezer.

Pengambilan anti-biotik. Anti-biotik membunuh semua kuman termasuk kuman-kuman baik di dalam perut. Kuman-kuman ini membantu menghasilkan vitamin-vitamin B.

Alahan kepada makanan. Individu yang alahan kepada gluten dan laktose (oleh itu tidak mengambilnya) menyebabkan mereka tidak mendapat vitamin-vitamin yang diperlukan dari sumber-sumber ini seperti thiamin, riboflavin dan juga kalsium.

Sakit. Pembedahan menyebabkan badan anda memerlukan lebih zink, vitamin E dan sebagainya. Tulang yang patah memerlukan calcium, vitamin D dan C yang lebih banyak.

Tekanan. Badan anda memerlukan lebih vitamin B kompleks dan C dalam keadaan anda tertekan (stress).

PMT (Pre-Menstrual Syndrome). Tanda-tanda seperti sakit kepala dsb semasa datang haid dapat dikurangkan dengan pengambilan vitamin B.

Mengandung. Keperluan semasa mengandung adalah lebih tinggi. Anda perlukan lebih vitamin B (termasuk asid folik), A, D, E dan mineral-mineral kalsium, zat besi, magnesium, zink dan phosporus.

Pil perancang. Pil perancang boleh mengurangkan penyerapan asid folik.

Kurang pendedahan pada cahaya matahari. Golongan ini kekurangan vitamin D yang penting dalam metabolisma kalsium.

Simpanan yang sedikit. Ada individu yang mempunyai simpanan vitamin A yang sedikit. Vitamin ini penting dalam pembentukan kulit, lapisan hidung dan lapisan paru-paru yang sihat.


IP : 61.6.163.24

jamd

60 . Dihantar pada 12hb Okt 2004 08.56:32 pagi   [Edit]
CO-ENZYME Q10

Coenzyme diertikan sebagai bahan yang penting dalam fungsi enzyme yang besar dan kompleks. Ketiadaan coenzyme akan membuatkan enzyme tidak boleh menjalankan tugasnya dengan betul. Coenzyme bukanlah sejenis vitamin, mineral atau hormon.

Coenzyme Q10 adalah sejenis coenzyme yang juga dikenali sebagai ubiquinone, diambil dari perkataan bahasa Inggeris ubiquitous yang bermakna 'didapati di mana-mana'. Ia didapati secara semulajadi di dalam sel-sel badan kita. Coenzyme Q10 adalah bahan yang larut di dalam lemak dan bentuknya seperti vitamin K. Ada orang yang memanggilnya 'Vitamin Q', walaupun ia bukanlah sejenis vitamin.

Pembinaan Coenzyme Q10 di dalam badan kita memerlukan beberapa jenis mineral dan vitamin seperti vitamin B 2, B 3, B 6, asid folik, vitamin B 12, vitamin C dan asid pantothenic. Satu proses biokimia (sekurang-kurangnya 17 proses biokimia) di dalam badan berlaku dan Coenzyme Q10 dihasilkan.



Apakah fungsi Coenzyme Q10 di dalam badan kita?

Coenzyme Q10 digunakan untuk membekalkan atau membuang oksigen dari molekul yang aktif. Ia penting dalam proses pembuatan ATP, iaitu sumber tenaga badan, dari sumber pemakanan. Proses pembuatan tenaga ini berlaku di dalam mitochondria, satu bahagian di dalam sel-sel badan. Oleh itu, Coenzyme Q10 sangat penting dalam kesihatan sel, tisu dan organ badan kita.



Sejarah Coenzyme Q10

Coenzyme Q10 dijumpai dan diasingkan dari mitochondria hati lembu oleh Dr. Frederick Crane dari University of Wisconsin, USA pada tahun 1957. Pada tahun tersebut juga, Professor Morton dari England juga menjumpai benda yang sama daripada hati tikus dan memberikannya nama ubiquinone.

Pada tahun 1958, Professor Karl Folkers dari Merck, Inc., telah mengenal pasti struktur kimia bahan ini iaitu 2,3 dimethoxy-5 methyl-6 decaprenyl benzoquinone dan menjadi orang pertama yang mengeluarkannya secara sintetik.

Pada tahun 1960, Saintis Jepun, Professor Yamamura adalah orang pertama yang menggunakan coenzyme Q7 (kumpulan yang sama dengan Q10) untuk merawat penyakit congestive heart failure (CHF).

Pada pertengah an tahun 1970, orang Jepun telah memulakan pengeluaran bahan ini dalam kuanti yang besar untuk tujuan kajian klinikal.

Saintis Peter Mitchell telah menerima Hadiah Nobel kerana pem*sensored*tannya dalam kajian yang berkaitan dengan bahan ini.



Kegunaannya

1 - Sebagai anti-oksidant yang sangat baik. Persediaan-persediaan terbaru termasuklah krim muka yang boleh membantu memperlahankan proses penuaan (melalui sifat anti-oksidant bahan ini).

2 - Membantu dalam mengawal dan merawat sakit jantung.

Coenzyme Q10 didapati sangat banyak di dalam sel-sel jantung. Ini kerana tugasan berat yang dipikul oleh jantung memerlukan tenaga yang banyak. Banyak kajian telah dijalankan menggunakan bahan ini dalam pesakit yang menghidapi penyakit jantung, terutamanya congestive heart failure (CHF) dan didapati Coenzyme Q10 sangat berguna untuk pesakit-pesakit ini. Kajian menunjukkan CHF bergantung rapat dengan kadar Coenzyme Q10 dalam darah dan tisu yang rendah. Dalam kata lain, sekiranya kandungan Coenzyme Q10 rendah, kemungkinan untuk mendapat CHF adalah lebih tinggi.


3 - Banyak kajian telah dijalankan dan secara kasarnya Coenzyme didapati MUNGKIN boleh membantu dalam: sebagai anti-oksidant, Coenzyme Q10 menghalang proses yang menyebabkan atherosclerosis (saluran darah tersumbat kerana kolesterol)

membantu dalam masalah berkaitan allergik (alahan), asma, masalah pernafasan

membantu dalam masalah berkaitan otak seperti Alzheimer's disease

cardiomyopathy

masalah dystolic dysfunction

tekanan darah tinggi

penyakit berkaitan dengan gusi (periodontal disease) seperti gingivitis

menguatkan sistem imuniti (melawan penyakit)

amyotrophic lateral sclerosis

AIDS

angina

kanser

psoriasis

mengawal kencing manis

kemandulan lelaki (menambah sprem count)

muscular dystrophy

masalah kegemukan

menambah tenaga

memudahkan pembuangan kulat Candida albicans (sering menyebabkan masalah keputihan di kalangan wanita)





Sumber-sumber

Sumber utama Coenzyme Q10 adalah dari pembinaannya di dalam badan kita sendiri. Sumber luaran utama Coenzyme Q10 pula adalah dari daging, ikan dan minyak sayuran. Bahan ini juga boleh didapati dari kebanyakan makanan seperti sayuran segar, buah-buahan dan kekacang, tetapi kandungannya lebih sedikit. Bagaimanapun ia rosak dengan mudah melalui proses pemasakan. Adalah dijangka bahawa secara purata pengambilan Coenzyme Q10 oleh orang biasa dari pemakanan menyumbang sebanyak 5mg sehari sahaja.

Coenzyme Q10 didapati di seluruh selaput sel di dalam badan kita, terutamanya di selaput-selaput mitochondria. Ia paling banyak di bahagian jantung, paru-paru, hati, buah pinggang, limpa, pankreas dan gland adrenal. Jumlah keseluruhan bahan ini di dalam badan kita ialah antara 500-1500mg. Kandungan ini menurun selari dengan usia yang meningkat. Oleh itu pengambilan yang lebih mungkin diperlukan.



Pengurangan kandungan Coenzyme Q10

Kandungan Coenzyme Q10 berkurangan bila usia mencapai 30 tahun, di mana selepas itu ia akan terus menurun bila usia meningkat. Bila kandungan Coenzyme Q10 berkurangan kesihatan badan kita secara menyeluruh juga menurun. Dijangka, bila kandungannya menurun sehingga 25%, pelbagai masalah kesihatan seperti tekanan darah tinggi, sakit jantung, angina, sistem imunisasi menurun, kurang bertenaga dsb mula dirasai. (Sila rujuk kembali kegunaan Coenzyme Q10).

Ada kajian yang mendapati kandungan bahan ini di dalam badan orang yang mengamalkan vegetarian adalah lebih tinggi.



Pengambilan / Dos yang disyorkan

Pengambilan makanan tambahan Coenzyme Q10 yang disyorkan ialah antara 30mg hingga 300mg setiap hari. Kebanyakan kajian yang berkaitan dengan sakit jantung menggunakan dos sehingga 150mg sehari. Pesakit kanser mungkin memerlukan sehingga 400mg sehari.

Oleh kerana ia larut di dalam lemak, ia lebih baik diambil bersama-sama dengan makanan yang berminyak. Ia harus diambil selepas makan.

Dos yang tinggi tidak menyebabkan kesan-kesan sampingan. Bagaimanapun, data mengenai pengambilan semasa mengandung dan menyusukan bayi masih tidak lengkap. Oleh itu, kumpulan ini tidak disyorkan mengambilnya.



Interaksi dengan ubatan lain

Pengambil ubat-ubatan ini disyorkan mengambil Coenzyme Q10:

Ubat-ubatan yang memberi kesan kepada jantung seperti doxorubicin (sejenis ubat untuk kanser), tricyclic antidepressant (ubat untuk tekanan mental) dsb. Pengambilan Coenzyme Q10 bersama-sama ubat ini didapati boleh mengurangkan kesan-kesan sampingan yang disebabkan oleh ubat-ubatan ini.

Pengambilan Coenzyme Q10 juga didapati baik untuk mereka yang mengambil ubat tekanan darah dari jenis beta blockers (seperti propranolol (Inderal), atenolol (Tenormin), betoxolol (Kerlone), labetalol (Trandate), metoprolol (Betaloc), oxprenolol (Trasicor), pindolol (Viskaldix) dan sebagainya).

Ubat-ubatan yang digunakan untuk mengurangkan kolesterol seperti lovastatin (Mevacor, Lestric), pravastatin (Pravachol), gemfibrozil (Lopid) dan simvastatin (Zocor) menghalang fungsi enzim bernama HMG-CoA reductase. Bagaimanapun enzim ini juga penting dalam pembinaan Coenzyme Q10. Oleh itu, orang yang mengambil ubat-ubatan mengurangkan kolesterol ini mendapati kandungan Coenzyme Q10 di dalam badan mereka juga berkurangan. Pengambilan Coenzyme Q10 mungkin diperlukan.


Pengambil ubat ini tidak disyorkan mengambil Coenzyme Q10:

Pesakit yang mengambil warfarin (Coumadin) tidak dinasihatkan mengambil Coenzyme Q10 bersama-sama.




Masa hadapan

Coenzyme Q10 adalah bahan baru. Masih banyak kajian yang sedang dijalankan untuk mengetahui dengan lebih lanjut keberkesanannya. Anda dinasihatkan membuat penilaian anda sendiri di samping meminta pandangan doktor dan pakar-pakar sebelum mengambilnya. Kajian setakat ini menunjukkan pengambilannya dalam dos yang tinggi sehingga 300mg tidak menyebabkan kesan-kesan sampingan yang tidak diingini, malah pengambilnya mendapat manfaat daripada bahan ini.

Perlu diingat, bahawa pesakit yang sedang mengambil ubat-ubatan untuk mengawal penyakit mereka seperti penyakit CHF mesti meneruskan pengambilan ubat-ubatan tersebut, dan tidak bergantung sepenuhnya pada Coenzyme Q10.





Anda kini boleh memastikan diri anda sentiasa sihat dengan mengambil suplemen Nutrilite CoEnzymeQ10 Plus (101156). Sel-sel mengguna banyak koenzim yang dipanggil CoEnzyme Q10 untuk menghasilkan tenaga yang ia perlukan untuk berfungsi. Pekatan paling tinggi ditemui dalam jantung anda.
Nutrilite Q10 menyokong kesihatan jantung, bertindak sebagai antioksidan untuk menentang radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan selular, oleh itu membantu dalam melambatkan proses penuaan. Ia mengandungi Sebatian Tumbuhan Fitonutrien dengan bioflavonoid tambahan. Tiada perasa tiruan, pewarna, atau bahan pengawet tambahan.

DP RM160.00
CP RM200.00 60 capsules

IP : 61.6.163.24

Hantar Topik Baru | Topik Telah Dikunci | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "