Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Keluarga & Rumahtangga >> Apa nak buat?.. : Selidik,..kenape suami jadi marah..
(Pengendali : usoPkuChai )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Apa nak buat?.. : Selidik,..kenape suami jadi marah..
Jai22185

1 . Dihantar pada 09hb Mei 2003 11.33:26 pagi   [Edit]
Apa yang harus anda(isteri) lakukan sekiranya suami jadi pemarah..tapi masa lepas berkahwin semua OK..bile dah lame berkahwin jadi pemarah...ape puncanya..adakah masalah ini dari suami/isteri?..dan bagaimana pula isteri jadi pemarah?..bincangkan bersama...

IP : 210.186.217.179

harsha

2 . Dihantar pada 09hb Mei 2003 11.36:30 pagi   [Edit]
tension kot?? lebih lama kahwin, anak bertambah, tanggungjawab bertambah. dalam keadaan ekonomi merosot cam ni, macam macam perangai kita boleh tgk. yg lemah lembut jadik pemarah, yg baik budi bahasa, tetiba boleh menengking. kita semua manusia, takde yg sempurna.

adatlah kalau ada zone zone yg angin melanda tu. . .tapi, kalau setiap masa cam tu. . .camna ekk?

IP : 202.156.2.202

atiee

3 . Dihantar pada 09hb Mei 2003 10.19:33 mlm   [Edit]
askum dik....
nie dikatakan alam umahtangga...sedangkan lidah lagi tergigit nie kan pula suami isteri...adik harus banyak bersabar...klau suami marah biar dia marah dulu...dah cool baru tanya dia....kenapa & mengapa...insyallah perkara nie akan dapat di selesaikan...klau adik pun marah....lagi besar ler apinye....
insyallah umah tangga akan kekal lama....berbanyakkan bersabar...
selamat mencuba....

IP : 203.117.33.24

yatideen

4 . Dihantar pada 09hb Mei 2003 11.19:00 mlm   [Edit]
bila suami marah... isteri diam.
bila isteri marah... suami pulak diam.
jika dua2 marah... he he... dua2 le diam.
dalam soal ni, biasanya si suami lebih sedikit egonya,
jadi si isterilah yang kena banyak mengalah....
ala.. bukan susah no... urut2lah sikit tengkoknya,
lepas tu, okeylah balik...
tak percaya....cubalah....

IP : 161.142.3.18

Jai22185

5 . Dihantar pada 10hb Mei 2003 09.03:00 pagi   [Edit]
Atiee...ingat Jai ni pompuan ke?...Jai ni lelaki lah...belum kawin lagi...Jai ni muda...hensem tau...

IP : 210.186.217.125

Qyrana_Biru

6 . Dihantar pada 10hb Mei 2003 09.06:57 pagi   [Edit]
Marah tu satu penyakit, penyakit datang kalau kita tidak menyuburkan jiwa...

Kalau tetiber je suami/isteri marah, sudah pasti jiwanya menderita..apa sebab2nya perlulah diselidik..

Mungkin jiwanya sudah tidak sesubur dulu lagi, ada masalah di luar, rasa terbeban dgn masalah..dsb..

Sebagai isteri, dia perlu kenali suaminya dari dalam jiwa dan mengikat jiwa suami dengan kurniaan Allah kepada wanita iaitu kelembutan....kasih sayang... dan degupan jantung yg memberi denyutan kepada kehidupan suami....

Syurga di Bawah Tapak Kaki Suami

IP : 219.95.19.31

Jai22185

7 . Dihantar pada 10hb Mei 2003 09.25:50 pagi   [Edit]
Fuyyooo!!...akak ni mcm dah ade pengalaman jeee...

IP : 210.186.217.125

Qyrana_Biru

8 . Dihantar pada 10hb Mei 2003 09.35:19 pagi   [Edit]
Bukan pengalaman Jai..Correction, pengetahuan..

Kita perlukan pengetahuan sebelum mencipta pengalaman...

IP : 219.95.19.31

Jai22185

9 . Dihantar pada 10hb Mei 2003 09.41:17 pagi   [Edit]
Maksud akak...ASAS perkahwinan

IP : 210.186.217.125

ayangzurin

10 . Dihantar pada 10hb Mei 2003 09.47:27 pagi   [Edit]
mungkin sbb tekanan...samada dalam situasi kerja dan dalam keluarga tu sendiri..
tanggungjawab suami ni banyak..kalau tak terpikul beban tu yang jadi "incradible hulk"
tu ...kalau tau cara2 pengurusan diri dan keluarga yang betul...seorang suami yang baik takan jadi panas baran atau pemarah..sbb dia tau tanggungjawab sebagai seorang suami dan pemimpin rumahtangga...

IP : 161.142.100.85

Qyrana_Biru

11 . Dihantar pada 10hb Mei 2003 12.47:28 tghari   [Edit]
Ibarat mahu ke medan perang, kalau cukup senjata dan latihan...kita akan berasa lebih bersedia

IP : 219.95.19.31

ronazack

12 . Dihantar pada 11hb Mei 2003 11.21:50 mlm   [Edit]
Nak komen cikit .

Perkahwinan ni macam baju baru. Mula2 cantik, hari2 nak pakai, jaga baik2...lama2 bila dah buruk dan ada trend baru mulalah boring. Sebenarnya sikap marah berpunca dari tekanan dalam rumahtangga. Macam2 aspek. Dari segi kewangan, anak-anak, sikap dan sebagainya.

Ha...bagi yang ada masalah kewangan susah sikit, cuma kena berusaha dan sabar. Kalau sikap pulak...selagi tak diubah, selagi tu tak boleh nak buat apa.

Tapi tang BORING bila dah lama kawin, dah ramai anak2. Dalam sebulan sekali, keluarlah berdua-duaan macam waktu dolu2. Jangan la takut nak tinggal anak...kononnya kesian depa sebab korang makan sedap depa tinggal kat rumah. Alahai...bukannya hari2 keluar dengan husband/wife. Pergilah tengok wayang...kalau tak caya cubalah...benda ni akan menyemarakkan hubungan. Jangan jadikan anak sebagai penghalang untuk anda berdua spend masa bersama. Ramai isteri yang tak nak tinggal anak bila husband ajak keluar, tapi antara sebab2 lelaki suka cari gf kat luar adalah rasa free sebab rasa macam single! So, sebulan sekali apa salahnya macam pakwe makwe.

Lagi satu kalau ada duit lebih...pergi la holiday ke...kesannya, anda akan percaya bila anda buat.

Take care.

IP : 64.12.96.14

abanglong

13 . Dihantar pada 14hb Mei 2003 3.23:26 ptg   [Edit]
SELIDIK SUAMI JADI MARAH KENAPA,MEMANG POMPUAN TAK TAU SEBAB ,KERNA TAK MAU CARI SEBAB,SEBAB DIA NAK JUGA APA YANG DIA NAK. TAIDA SEBAB KENAPA SUAMI NAK BERI SEBAB.HE..........HEEEEEEEEEE BERAPA BANYAK SEBAB DAH.
OK POKOK NYA POMPUAN MEMANG SUKA MELETER KERNA BANYAK SEBAB PERMINTAAN NYA.MANA SUAMI TAK MARAH BAB TAK CUKUP FUN.KALAU SUAMI ANDA MARAH ,UNTUK MEREDAKAN NYA DARI MARAH,PARA ISTRI JANGAN LAWAN ,KALAU LAWAN JADI PERANG.SENANG JA UBAT NYA ,PELUK SUAMI ANDA DAN CIUM DIA MINTAK MAAF DENGAN DIA BAWA MASUK BILIK LAYAN DIA BAIK ,MESTI COOL PUNYA TAK CAYA BUAT.

KALAU ANDA MARAH SELAU SUAMI ANDA NANTI DIA AKAN KAWI LAGI SATU DAN SATERUS NYA JADI 4BINI DIA BARU JADI MADU EMPAT AMAN DUNIA NI.

IP : 161.142.100.85

nurjannah

14 . Dihantar pada 18hb Mei 2003 4.10:57 ptg   [Edit]
i guess, i'm lucky to have a husband that is so loving, penyabar bla bla bla...... but.... at the same time DAMN!!!! saya ni memang pemarah!!!! sorry kalau msg saya ni out of topic. tapi apa yg perlu saya buat nak kawal kemarahan ni? setakat sabar,doa semoga satu hari dia berubah? cukup ke? macam mana nak menanggani perangai laki yg MALAS???!!!! or may be, saudara/saudari fikir, saya yg kena berubah & belajar terima hakikat bahawa mostly (i said mostly means tak semua ye...) lelaki yg berkahwin, memang PEMALAZZZZZZZZZZZZ!!!!! all the housework adalah tanggungjawab pempuan! ARRGGGHHHHHH....

IP : 219.94.59.120

hani_ls

15 . Dihantar pada 19hb Mei 2003 09.56:55 pagi   [Edit]
releks nurjannah..(nama sejuk je dnegar..tapi orgnya baran ke??)

bila rasa marah..atau baru gaya2 nak marah..cuba istigfar...cuba larikan diri ke mana2..(dlm rumah le..pi dapur ke..masuk bilik ke..)
marah tu mainan syaitan..tambah2 kalau dia ada kawan...so, kalau kita sensorang...syaitan tak de kawan..senang kita nak akwal diri kita...

lelaki (suami) memang cepat marah..cepat berang kalau ada apa2 isu dlm rumahtangga yang menyerabutkan kepala dia....sebab, dia byk tanggungjawab..tanggungjawab kat isteri..anak2...rumatangga..tambahlagi kalau dpt isteri yang tak faham....
tu sebab lelaki suka bagi alasan cari pompuan lain kat luar kalau dia tensoin kat rumah..sebab apa??sebab isteri tak boleh membuatkan hati dia damai...dia tension..isteri menambahkan lagi tension dia..sedangkan kalau kat luar...dapat pulak pompuan yang nak ambik kesempatan..dipujuknya si lelaki dgn hanya berkata sabarr...dgn suara yang manja...hati lelaki dah cair....

IP : 147.128.2.36

mambangtanah

16 . Dihantar pada 19hb Mei 2003 10.23:37 pagi   [Edit]
hmmm.. menarik topik ni...

pemerhatian saya lah... (dan dari pengalaman yg sedikit..)

selalunya suami/isteri akan mudah marah kalau:-

1. Peringatan yg terlampau kerap tentang perkara2 yg mungkin dianggap remeh. Contohnya, pasangan asyik bertanya bila nak baiki atau tukar bulb lampu yg rosak. Tak payah lah berdebat utk menda2 camni.

2. Peringatan yg tidak kena pada masanya.
Contohnya, masa baru pulang dari kerja, kalau terus dihujani dgn soklan2 cepumas, memang blood can go upstairs.

3. Mencabar ego dan maruah.
Contohnya, membanding2kan kebolehan pasangan dgn kawan sepejabat, jiran2 atau sedara mara.

4. Menegur pasangan di hadapan anak2 atau ipar duai, mertua.
Yang ini walaupun teguran tentang perkara kecil, elok dilakukan di dalam kelambu (baru senang diterima dan kalau nasib baik boleh dapat "upah" lagi...)

5. Kurang prihatin keperluan belaian mesra pasangan.
Sometimes, dek kerana sibuk dan kepenatan dgn tugas masing2, kita tend to forget that pasangan kita perlukan belaian manja dari kita. Sekali sekala, kena romantik lah skit dgn pasangan. Kalau buat derk aje, masalah kecil pun akan nampak macam besar.

** nak nasihatkan diri sendiri jugak ni... supaya dapat cakap serupa bikin.. **

* Mesej ini telah diedit oleh mambangtanah pada 19hb Mei 2003 10.25:11 pagi

IP : 210.186.130.109

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "